Bel voor een afspraak:
06-28649045 / 010-8183115

Chakra

Er bestaan verschillende technieken om de chakra's in balans te brengen. Door met kleuren, geuren, trillingen van geluid (klankschaal) sfeermuziek en edelstenen te werken. Elke chakra heeft zijn eigen kleur,geur en trilling. Ik werk met een edelsteen ligging, massage, geur en klanken.. en de stilte brengt je in je binnenste binnen. Dit te samen zet aan tot zelf genezing in je gevoelens je komt thuis in lichaam en geest.

1. Wortel-, basis- of stuitchakra (Muladhara)
De Wortelchakra heeft te maken met fysiek er zijn, en je thuisvoelen in situaties. Als deze open is, voel je je geaard, stabiel en veilig. Je zult niet onnodig mensen wantrouwen. Je voelt je aanwezig in het hier en nu, en verbonden met je fysieke lichaam. Je hebt het gevoel voldoende territorium te hebben. Als je geneigd bent om je bang of nerveus te voelen, is je Wortelchakra waarschijnlijk onderactief. Je zult je gemakkelijk onwelkom voelen. Als deze chakra overactief is, kun je bijzonder materialistisch en hebzuchtig zijn. Je hebt waarschijnlijk een obsessie voor je veilig voelen, en je gaat verandering tegen.

Kleur: rood (& zwart).
Bijbehorende edelstenen: bloedsteen, granaat, hematiet, robijn, rode jaspis & vuuragaat.

2. Heiligbeen, sex of sacraal chakra (Svadhisthana)
De Sacraalchakra heeft te maken met gevoelens en seksualiteit. Wanneer deze open is, stromen je gevoelens vrijelijk, en worden deze uitgedrukt zonder overemotioneel te zijn. Je bent open voor intimiteit, en je kunt gepassioneerd en levendig zijn. Je hebt geen problemen met het omgaan met je seksualiteit. Als je geneigd bent om stijf en onemotioneel te zijn, of als je een "pokerface" hebt, dan is de Sacraalchakra onderactief. Je bent dan niet erg open naar mensen toe. Als deze chakra overactief is, ben je geneigd om altijd emotioneel te zijn. Je zult je emotioneel gehecht voelen aan mensen, en je kunt erg seksueel zijn.

Kleur: oranje.
Bijbehorende edelstenen: carneool & oranje calciet.

3. Zonnevlechtchakra of plexus solaris (Manipura)
De Navelchakra heeft te maken met je doen gelden in een groep. Wanneer deze open is, voel je dat je controle hebt, en je voldoende zelfwaardering hebt. Wanneer de Navelchakra onderactief is, ben je geneigd naar passiviteit en besluiteloosheid. Je bent waarschijnlijk timide en krijgt niet wat je wilt. Als deze chakra overactief is, ben je dominerend en mogelijk zelfs agressief.

Kleur: geel.
Bijbehorende edelstenen: barnsteen, citrien, goudtopaas & tijgeroog.

4. Hartchakra (Anahata)
De Hartchakra heeft te maken met liefde, aardig zijn en affectie. Wanneer deze open is, heb je compassie en ben je vriendelijk, en werk je aan harmonieuze relaties. Wanneer je Hartchakra onderactief is, ben je koel en afstandelijk. Als deze chakra overactief is, kun je mensen met je liefde verstikken, en zou je liefde wel eens tamelijk zelfzuchtige redenen kunnen hebben.

Kleur: groen (& roze).
Bijbehorende edelstenen: jade, groen aventurijn, malachiet, peridoot, rhodoniet & smaragd.

5. Keelchakra (Visuddha)
De Keelchakra heeft te maken met zelfexpressie en praten. Wanneer deze open is, heb je geen problemen met het jezelf uitdrukken, en zou je dat ook op een artistieke manier kunnen doen. Wanneer deze chakra onderactief is, ben je geneigd niet veel te spreken, en ben je waarschijnlijk introvert en verlegen. Niet de waarheid spreken kan deze chakra sluiten. Als deze chakra overactief is, ben je geneigd teveel te spreken, gewoonlijk om mensen te domineren en op een afstand te houden. Je bent dan ook een slecht luisteraar.

Kleur: blauw.
Bijbehorende edelstenen: aquamarijn, blauw chalcedoon & turkoois.

6. Voorhoofd- of derde oog chakra (Ajna)
De Derde oog-chakra heeft te maken met inzicht en visualisatie. Wanneer deze open is, heb je een goede intuïtie. Je kunt geneigd zijn om te fantaseren. Als deze onderactief is, ben je niet goed in het voor jezelf denken, en zou je geneigd kunnen zijn om veel op autoriteiten te vertrouwen. Je kunt rigide zijn in je denken, en teveel op geloof vertrouwen. Je zou zelfs gemakkelijk in de war kunnen raken. Als deze chakra overactief is, zou je wel eens teveel in een fantasiewereld kunnen leven. In buitensporige gevallen zijn hallucinaties mogelijk.

Kleur: indigo.
Bijbehorende edelstenen: azuriet, lapis lazuli & sodaliet.

7. Kruinchakra (Sahasrara)
De Kruinchakra heeft te maken met wijsheid, en een zijn met de wereld. Wanneer deze chakra open is, ben je onbevooroordeeld en sterk gewaar van de wereld en jezelf. Als deze onderactief is, ben je niet bijzonder bewust van spiritualiteit. Je bent waarschijnlijk tamelijk rigide in je denken. Als deze chakra overactief is, intellectualiseer je dingen waarschijnlijk teveel. Je zou verslaafd kunnen zijn aan spiritualiteit, en je zou je lichamelijke behoeften kunnen negeren.

Kleur: paars (& wit of doorzichtig).
Bijbehorende edelstenen: amethyst, charoïet, lepidoliet, sugiliet & tanzaniet

Bij een chakra massage, werk ik veelal ook met kleuren. Kleur doet meer met ons als we vaak denken. Daarom wisselt de kleur voorkeur vaak met de dag... Waarom hebben we zoveel kleuren in ons huis en in onze kleding? Het geeft ons een onbewust gevoel af... We kiezen daarom s morgens vaak ook de kleding kleur bij de stemming van dat moment.

Elke kleur heeft een specifieke eigenschap met betekenis. Kennis van de positieve en negatieve eigenschappen van een kleur kan bijdragen tot een grotere bewustwording van de invloeden die in uw leven werkzaam zijn. Als een bepaalde kleur in uw leven overheerst zegt dit veel over uw karakter en mogelijkheden.

Rood: vastbesloten, energiek, krachtig, pionier, agressief.

Scharlaken: Gepasioneerd, seksueel, warm, sensueel.

Oranje: Blij, ontembaar, creatief, xtravert, gezellig, irrationeel.

Geel: Intellectueel, materialistisch, vrijgevig, moedig, bang.

Lichtgroen: Helder van geest, gevoelig, let op gezondheid, voorzichtig.

Turkoois: gevoelig, helder denken, subtiel, egocentrisch.

Groen: evenwichtig, recht door zee, betrouwbaar, innemend, statisch, koppig, vasthoudend.

Blauw: vreedzaam, kalm, praat graag, muzikaal, artistiek, naar binnen gekeerd, ernstig.

Indigo: wetenschappelijk, methodisch, verbeelding, weet veel, obsessief.

Violet: Heeft sterke overtuigingen, Intuïtief, spiritueel, dogmatisch, esoterisch.

Magenta: Ziener, initiator, pragmatisch, realistisch, machtswellust.

Goud: Spiritueel wijs, volwassen, gedreven, zelfvoldaan, financieel bewust.

De kleur wit staat voor zuiverheid eenvoud en onschuld. Wit wordt geassocieerd met spirituele zaken.

De kleur zwart staat meestal voor angst dood, en het onbekende en dat wat verborgen is. Daarom ook de kleur van mysterie. Voeg wit bij zwart en er onstaat grijs de kleur van verwarring en angst gebrek aan richting en twijfel.

Bruin de kleur van de aarde correspondeert met stabiliteit stevige fundering en veiligheid.

Deze kleurenbetekenis geeft een samenvatting van de algemene psychologische betekenis en het effect van de hoofdkleuren.

Het zien van kleuren beinvloedt onze stemming. Sommige kleuren vinden we kalmerend andere ervaren we als storend.

Kleur is daarom een zeer effectief psychologisch middel dat gebruikt kan worden door professionele hulpverleners om toegang te krijgen tot onze innerlijke emoties en om problemen op te lossen.