Bel voor een afspraak:
06-28649045 / 010-8183115

Edelstenen - meer informatie over de stenen

Hieronder kunt u meer informatie vinden over de edelstenen die ingezet kunnen worden voor een massage, en eventueel ook bij mij verkrijgbaar zijn!

Agaat

Effecten op de gezondheid
* Agaat hoort bij alle chakra’s, maar vooral bij het basischakra en het heiligbeenchakra. De steen beschermt tegen pech en ongeluk, en geeft een vrolijk humeur en een goede gezondheid.
* Agaat bevat vele sporenelementen en werkt in op de epifyse. Hierdoor heeft agaat een gunstig effect op problemen met slaap-waakritme, inslapen en doorslapen.
* Agaat heeft een positief effect op epilepsie: aanvallen worden minder heftig en minder talrijk.
* Agaat heelt allerlei ontstekingen, zoals oogontsteking, maagvliesontsteking en blaasontsteking.
* Agaat heelt spijsverteringsproblemen zoals maag- en darminfecties, verstopping, diarree.
* Agaat is dé steen voor (aanstaande) moeders en kinderen. De edelsteen werkt harmoniserend op baarmoeder en menstruatie, helpt daardoor bij vruchtbaarheidsproblemen. Agaat werkt helend op aandoeningen van de baarmoeder, helpt een zwangerschap harmonieus te doorstaan, helpt bij de bevalling, en voorkomt en geneest verzakking van de baarmoeder. De steen stimuleert het herstel na de bevalling en stimuleert de groei van het kind.
* Agaat heeft een helende werking op spataderen en aambeien, zowel in- als uitwendige.
* Agaat heet een sterke anti-allergene werking: allerlei allergische reacties, zoals huiduitslag, rode vlekken, jeuk, netelroos en tranende ogen, worden minder heftig bij het dragen van agaat. Agaat kan prima preventief tegen allergische reacties gedragen worden.
* Huidklachten worden geheeld met agaat. Gebruik agaat bij schaaf- en brandwonden, kleine sneetjes, pukkeltjes, acné, eczeem. Bij insectenbeten werkt dragen of opleggen van een (blauwe) agaat heel goed.

Spiritueel
* Agaat maakt rationeel, minder emotioneel. Het helpt bij het verwerken van verdriet. Agaat bevordert de innerlijke groei en de ontwikkeling van spiritualiteit.
* Agaat maakt gefocust en geeft welsprekendheid.
* Agaat geeft een gevoel van geborgenheid, harmonie en ingetogenheid. Het versterkt het contact met Moeder Aarde
* Agaat reinigt de aura van negatieve energieën.
* Het dragen van een witte agaat versterkt de intuïtie.
* Agaat beschermt. Angsten en fobieën worden minder met het dragen van agaat. Vooral roze agaat helpt. Let op de tekening van je agaat: stenen met regelmatige bandpatronen werken kalmerend. Agaten met grillige lijnen kunnen helpen vastgeroeste patronen te doorbreken. Agaten met bergkristal in hun kern geven fantasie en kunnen helpen bijconcentratieproblemen.
* Chaos en wanorde worden te overzien en beheersbaar met mosagaat

Sterrenbeeld
De agaat hoort bij alle sterrenbeelden, maar vooral bij Ram, Steenbok, Stier en Schorpioen.


Amazoniet

Algemene informatie
Amazoniet is een groene of groenblauwe steen die licht doorzichtig tot opaak kan zijn. De steen heeft een matte tot glasachtige glans.

Etymologie
Amazoniet is genoemd naar de rivier de Amazone.

Werking
Amazoniet brengt balans en is een sterke beschermer tegen negatieve energie, elektromagnetische straling (mobiele telefoons, computers, magnetrons, etc.) en de schadelijke invloeden van milieuvervuiling en wateraders e.d.. Daarnaast werkt de steen kalmerend en brengt evenwicht bij extreme stemmingswisselingen, verdriet, bezorgdheid, angst, trauma’s, zorgen en rouw. Het versterkt de vrije wil, vermindert een slachtofferhouding en helpt bij het oplossen van problemen omdat het verstand en intuïtie in balans brengt. Fysiek werkt amazoniet ontkrampend en heeft een positieve invloed op de stofwisseling, zenuwen en het zenuwstelsel, de hersenen, hypofyse, thymus, osteoporose, tanden en bij calciumtekort.

Toepassingen
Amazoniet kun je bij je dragen, enige tijd op een relevante plaats op het lichaam leggen en kan ingenomen worden als een edelsteen essence.

Chakra
Hartchakra (4e) & keelchakra (5e).

Sterrenbeeld
Maagd


Aventurijn

Effecten op de gezondheid
Aventurijn is een zusje van bergkristal en heeft dezelfde helende eigenschappen. Daarbovenop heeft de steen ook specifieke effecten.
* Net als de bergkristal is de aventurijn een silicaat. Dat betekent een sterke werking op huid, haar, tanden en botten. De aventurijn heeft daarnaast een sterk effect op spier- en bindweefsel. Verslapt bindweefsel wordt steviger door het drinken van aventurijnwater of het gebruiken van aventurijnelixer. Blessures van spieren en pezen helen sneller met aventurijnwater.
* Aventurijn hoort bij het miltchakra, het zonnevlechtchakra en vooral het hartchakra. De steen is hartversterkend. Hij verbetert de werking van hart en bloedsomloop en versterkt de vaten. Daarom heeft aventurijn een helende werking op bloeduitstortingen, blauwe plekken en couperose.
* Verwondingen aan huid en spieren (sportblessures, spierpijn e.d.) helen sneller als je een aventurijn in je broekzak draagt.
* Aventurijn helpt bij de bestrijding van koude handen en voeten als gevolg van een slecht werkende bloedsomloop. Een aventurijn, gedragen op harthoogte, stimuleert de bloedsomloop.
* Door zijn groene kleur is de aventurijn kalmerend. Hij helpt malende gedachtes te stoppen en bevordert een rustiger gedrag en een betere nachtrust.
* Aventurijn is een heel prettige steen om mee te nemen in bad. Gebruik hiervoor wel altijd dezelfde stenen, en neem bijvoorbeeld drie middelgrote trommelstenen om een extraontspannend bad te krijgen. Huidklachten, stress en vermoeide spieren hebben veel baat bij een bad in aventurijnwater. In plaats van de aventurijn zelf kun je aventurijnelixer in het bad doen. Ongeveer 10-15 druppels is voldoende voor een grote badkuip.
* Betten met aventurijnwater kan zonnebrand helen. Een andere methode is gaan zitten of liggen in een kring van aventurijnen.
* Regelmatig groene aventurijn dragen stimuleert de vetstofwisseling en helpt de cholesterolspiegel dalen. Door dagelijks vlak voor de maaltijd een glas aventurijnwater te drinken, ga je minder eten en wordt je lever gestimuleerd harder te werken. Daardoor versnelt de spijsvertering en neemt het lichaam minder voedingsstoffen op. Op deze manier helpt aventurijn afvallen.
* Het dragen van een aventurijn neemt maagdarmklachten weg, zoals een opgeblazen gevoel, verstopping en diarree.

Spiritueel
* Aventurijn heeft een sterke geestelijke werking. De steen geeft inspiratie en stimuleert creativiteit en originaliteit. Leg de aventurijn op een plek waar je hem goed kan zien, of stop hem in je (broek)zak en speel er af en toe mee.
* Deze steen helpt te vinden wat voor jou het beste is, van welke dingen je blij en gelukkig wordt. Het dragen van een aventurijn in jas of broekzak geeft emotionele rust en eengevoel van welbevinden.
* Aventurijn geneest hartepijn en beschermt tegen energetisch vampirisme van liefde en warmte. Draag de steen op het hart!
* Bij droevenis en depressieve gevoelens heelt de aventurijn het hart en het hoofd. Malende gedachten komen tot rust.
* Verkeer je vaak in een negatieve of chaotische omgeving? Aventurijn beschermt tegen agressie en negatieve energieën.
* Vergroten van wilskracht en besluitvaardigheid? Tonen dat je echt leiderschapskwaliteiten bezit? Deze talenten en vaardigheden groeien door het dragen van aventurijn op de keel.

Symbolen
De aventurijn hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Vissen, Kreeft, Boogschutter en Stier.


Amethist

Effecten op de gezondheid
Amethist hoort bij het voorhoofdchakra en kruinchakra. Door zijn werking op de hypothalamus is amethist een steen die veel soorten hoofdpijn kan bestrijden (echter geen whiplash of migraine). Leg de steen hiervoor op het voorhoofd of draag hem aan een kort kettinkje om de hals.
De amethist werkt ook op de epifyse, die dag- en nachtritme bepaalt. Bij problemen met in- en doorslapen, en bij nachtmerries werkt een brok amethist op het nachtkastje of onder het hoofdkussen uitstekend.
Dankzij de werking op epifyse en hypothalamus werkt de amethist door op de andere hormoonklieren. Door regelmatig een amethist te dragen wordt vooral de alvleesklier, die niet goed werkt bij bijvoorbeeld suikerziekte (diabetes mellitus), gestimuleerd.
Amethist vermindert zenuwachtigheid en stress. Hij helpt de concentratie te verbeteren en helpt negatieve ideeën los te laten.
Door het hoge ijzergehalte heeft de amethist een positieve werking op bloed, bloedsamenstelling, bloedsomloop en hart en vaten. Dankzij de betere doorbloeding wordenhuidklachten van binnenuit aangepakt. Drink regelmatig amethistwater voor een schonere huid en glanzend haar.

Spiritueel
* Amethist stimuleert de groei van je spiritualiteit en je intuïtie. Het is de steen van onthechting en wijsheid.
* Het helpt je zonder oordeel en met compassie te kijken naar jezelf, naar anderen en naar je omgeving.
* Amethist helpt je het verschil te zien tussen wat echt belangrijk is en wat niet.
* Tijdens meditatie helpt amethist je de stilte in jezelf te vinden.
* Bij rouw en verdriet helpt amethist om je verlies te verwerken en te accepteren.
* Amethist maakt wilskrachtig maar niet per se heel actief.
* Het is dé steen van het loslaten. Negatieve gedragspatronen en gewoontes kun je verbreken door met amethist te mediteren.

Symbolen
De amethist hoort bij het sterrenbeeld Vissen.


Bergkristal

Effecten op de gezondheid
* Bergkristal is het meest neutrale en daardoor veelzijdigste kristal dat we kennen. Het is een panacee, werkt op alle kwalen en aandoeningen. In het algemeen gezegd versterkt bergkristal het zelfgenezend vermogen van ons lichaam.
* Bergkristal bestaat uit zuivere siliciumdioxide. De cellen van al onze weefsels bevatten die stof, met name huid, haar, botten, nagels en tanden. Daarom heeft bergkristal vooral een helende werking op alle klachten die met huid, haar, botten, tanden en nagels te maken hebben, zoals botbreuken, huidkwalen, puistjes, acné, kleine wondjes, eczeem, slecht gebit, brokkelige nagels, bros haar, dof haar, haaruitval, overdadige transpiratie, lijflucht en zweetvoeten.
* Wat bergkristal vooral doet, is het zuiveren, reinigen en versterken van de aura. Het is de perfecte steen voor evenwichtsstoornissen, misselijkheid, reisziekte en zeeziekte.

Spiritueel
* Bergkristal is niet alleen een versterker van het fysieke lichaam. Ook reinigt en versterkt het alle fijnstoffelijke lichamen. Bergkristal lost energetische blokkades in de chakra's, de ida en pingala, de tussenliggende meridianen en nadi's opg en voert ze af. Als de energetische blokkades vrijkomen, circuleren ze in het fysieke lichaam en moeten ze op natuurlijke wijze afgevoerd worden. Goed drinken! Bij voorkeur natuurlijk bergkristalwater. Zo wordt het zelfhelend vermogen van ons lichaam optimaal ondersteund.
* Regelmatig mediteren met bergkristal helpt je je intuïtie en je innerlijk oog te ontwikkelen.
* Bergkristal maakt energiek, wilskrachtig, doelgericht.
* Bergkristal maakt liefdevol, harmonieus en puur. Dit gebeurt omdat door het dragen van bergkristal (sieraden) het hartchakra geopend wordt, Met name de kleurrijke regenboogkristallen ondersteunen dit proces.
* Helder inzicht in eigen motieven en drijfveren krijg je door bergkristal regelmatig te beschouwen of ermee te mediteren. Vooral de fantoomkwarts helpt hierbij.

Symbolen
De bergkristal hoort bij het sterrenbeeld Leeuw.


Hematiet

De hematiet is een zelfreinigende steen: hij laat opgenomen energie afvloeien naar de aarde. Om die reden wordt hij gebruikt om andere stenen te ontladen. Hematiet is de ideale steen om de atmosfeer in een vertrek te reinigen. De steen helpt zeer goed bij het absorberen van aardstraling. Plaats een bol of grote trommelsteen op de grond in de ruimte waar de aardstraling is geconstateerd.

Effecten op de gezondheid
* Hematiet hoort bij het aardechakra en het basischakra. Vooral op het basischakra gelegd is hematiet een verwarmende steen.
* Hematiet helpt bij slaapproblemen. Leg de steen onder je hoofdkussen.
* Hematiet helpt om verslavingen (snoepen, eten, roken en dergelijke) en dwangmatige handelingen te leren loslaten.
* Hematiet verbetert een verkeerde lichaamshouding als gevolg van angsten (zoals ineengedoken zitten, opgetrokken schouders, kromme rug).
* Hematiet heeft een uitgesproken sterke werking op hart en bloed. Verbetert de samenstelling van het bloed en kan daardoor sommige allergieën helen.
* Hematiet vergroot de ijzeropname uit het voedsel. Heelt de darmen. Geneest en voorkomt diarree.
* Na een zware ziekte of operatie helpt hematiet bij een snel herstel. De steen bevordert de vorming van rode bloedlichaampjes, is goed bij ijzergebrek en anemie.
* Hematiet stimuleert de doorbloeding van het hele lichaam. Last van koude handen en voeten? Hematiet kan helpen ze te verwarmen. Wie last heeft van de ziekte van Reynaud(witte, bloedeloze vingers bij koude), menstruatieklachten (door te hevige of te kleine bloedingen), bloedneuzen en andere kwalen die te maken hebben met bloed, heeft baat bij het dragen van hematiet. Dit geldt ook voor blauwe plekken, aambeien, spataderen, etalagebenen en hartritmestoornissen.
* Hematiet is bloedreinigend. Goed voor de milt en verbetert de weerstand.
* Hematiet versnelt de verbranding en helpt daardoor bij afvallen.
* Hematiet werkt goed bij hormonale verstoringen.
* Hematiet is pijnstillend.
* Onrust of malende gedachten worden geabsorbeerd door hematiet. Leg de steen op het nachtkastje of onder het kussen.
* Hematiet verbindt de linker en rechter hersenhelft. Helpt daardoor bij logisch en analytisch nadenken; helpt te focussen en te puzzelen. Goede steen bij studies als wis-, natuur- en scheikunde.
* Opgepast bij ontstekingen: hematiet kan deze verergeren!

Spiritueel
* Hematiet versterkt de wil om te leven. De steen trekt een beschermend schild op tussen de drager en de boze buitenwereld.
* Hematiet is aardend, zorgt dat je met beide benen op de grond blijft staan, niet gaat 'zweven'.
* Hematiet versterkt het zilveren koord waarmee de ziel verbonden is aan het fysieke lichaam. Vooral bij pasgeboren baby’s, en ook bij kinderen en volwassenen die zware operaties ondergaan.
* Hematiet maakt wilskrachtig, geeft kracht en moed, maakt je bewust van wat je nodig hebt. De steen beschermt tegen negatieve invloeden en transformeert het negatieve naar het positieve.
* Hematiet harmoniseert yin en yang, brengt balans tussen uitersten.
* Timide en verlegen mensen durven meer met hematiet. De steen maakt verdraagzaam en geduldig, en ook sterk en zelfbewust.

Symbolen
De hematiet hoort bij de sterrenbeelden Schorpioen en Ram.


Rode Jaspis

Rode jaspis is een van de weinige edelstenen die je gewoon in Nederland tijdens een wandeling kunt vinden op een grindpad, op het strand of in een zandverstuiving. De rode jaspis is geliefd voor ringen, hangers en kralen. En het is een van de belangrijkste heelstenen, die vooral voor de onderste drie chakra’s wordt gebruikt.

Effecten op de gezondheid
* Rode jaspis werkt vooral op de onderste drie chakra’s: basis, heiligbeen, zonnevlecht. De steen hoort bij uitstek bij het basischakra. Rode jaspis herstelt een chakra die uit balans is en geeft daardoor fut, pit en energie. Hij maakt moedig en assertief.
* Rode jaspis is een uitstekende steen tegen stress en overspannenheid. De rode brecciejaspis werkt nog beter dan de ‘gewone’ rode jaspis.
* Rode jaspis geeft steun bij ziekten, vooral chronische ziekten, omdat hij hart, bloed en bloedsomloop stimuleert.
* Rode jaspis beschermt tegen aanvallen van duizeligheid, stimuleert de spijsvertering, vergroot de eetlust, verlicht vrouwenkwalen, helpt bij menstruatieproblemen.
* Helpt bij de groei en geboorte van kinderen.
* Rode jaspis helpt bij de behandeling van nierkwalen en blaasklachten, stopt bloedingen en vorming van aambeien, verbetert klachten aan maag, darm en lever, en helpt tegen jicht. Rode jaspis neemt klachten rond gal en lever weg.
* Leg bij slaapproblemen vanwege aardstralen een stuk rode brecciejaspis onder je kussen. Dit type jaspis helpt ook bij schildklierklachten, hoesten, verkoudheid en brandend maagzuur.

Spiritueel
* Rode jaspis maakt vasthoudend, doelgericht en wilskrachtig.
* De rode jaspis versterkt de creativiteit, ondersteunt de groei van geesteskinderen. Latent aanwezige talenten en vaardigheden komen tot bloei met rode jaspis, inclusief intuïtieen visionaire gaven.
* Rode jaspis vergemakkelijkt uittredingen en reizen naar andere dimensies. De edelsteen helpt om weer veilig terug te keren.
* Rode jaspis vergroot de liefde voor de medemens en de bereidheid om iets voor anderen te betekenen.
* Rode jaspissoorten helpen negatieve energieën af te vloeien en positieve energieën aan te trekken.
* Jaspis maakt eerlijk en oprecht (ook naar jezelf!).
* Rode jaspis helpt moeilijke situaties te hanteren en vervelende taken uit te voeren.
* Rode jaspis helpt bij het verwerken van oude trauma’s en verdriet.

Symbolen
De rode jaspis hoort bij de sterrenbeelden Ram, Schorpioen, Steenbok, Maagd en Kreeft.


Landschapsjaspis

De landschapsjaspis is een van de belangrijkste stenen in de edelsteentherapie wegens zijn vele varianten en vele toepassingen. Heb je op een dag een overvolle takenlijst? Draag dan een jaspis hanger of stop een jaspis trommelsteen in je broekzak. Want jaspis geeft daadkracht. En heb je moeite met afvallen? Jaspis kan je helpen, want de steen bevordert de spijsvertering.

Effecten op de gezondheid
De werking van jaspis is afhankelijk van samenstelling en kleur. Sommige helende effecten gelden voor alle soorten jaspis, maar werken bij de ene kleur sterker dan de andere.
Jaspis moet direct op de huid worden gedragen om lichamelijke klachten te kunnen oplossen.
* Jaspis kan op alle chakra’s. De kleur bepaalt welke chakra bij de steen hoort. Jaspis reinigt en balanceert de chakra's.
* Alle kleuren jaspis maken vasthoudend en wilskrachtig, geven doorzettingsvermogen en daadkracht. Ze helpen je om met maximale inzet de gestelde doelen na te streven. Rode jaspis is daarbij de meest dynamische, gele jaspis de rustigste en groene jaspis de evenwichtigste.
* Met al zijn kleuren en prachtige patronen versterkt de jaspis de creativiteit en alle talenten en vaardigheden die latent aanwezig zijn.
* Jaspis geeft energie en maakt assertief (vooral rode jaspis).
* Jaspis ondersteunt de gemeenschapszin, helpt herinneren dat mensen moeten samenwerken, maakt pragmatisch en inventief.
* Jaspis beschermt tegen negatieve invloeden, slechte vrienden en teleurstellingen in hartszaken (vooral groene jaspis).
* Jaspis geeft steun bij ziekten, vooral chronische ziekten. De steen is goed voor hart, bloed en bloedsomloop door het ingesloten ijzer (vooral rode jaspis).
* Jaspis helpt goed tegen verstoppingen door het stimuleren van de spijsvertering. De steen stimuleert de eetlust en helpt tegen diarree (vooral rode en gele jaspis).
* Jaspis stimuleert de doorbloeding en helpt daardoor goed bij koude handen en voeten (vooral rode jaspis).
* Jaspis is verkoelend, ontstekingsremmend, ontgiftend (vooral groene jaspis).
* Jaspis helpt tegen jicht (vooral groene jaspis).
* Jaspis versterkt het immuunsysteem (vooral gele jaspis).
* Jaspis vergroot de weerstand tegen allerlei soorten vervuiling (milieu, gif, som) en straling(vooral bruine jaspis).

* Rode jaspis hoort vooral bij het aardechakra en het basischakra. Zit er veel wit in (brecciejaspis), dan hoort het ook bij het heiligbeenchakra. De steen helpt goed tegenverstoppingen door het stimuleren van de dikke darm. De steen geneest bloedingen en aambeien. Rode jaspis helpt je met beide benen op de grond te blijven.
* Gele jaspis hoort vooral bij het zonnevlechtchakra. Gele jaspis werkt vooral in op maag, milt, lever, alvleesklier, twaalfvingerige darm en de dunne darm. Het vergroot de eetlust, helpt bij galproblemen, en verbetert het functioneren van maag, darm en lever. Gele jaspis helpt bij verslapt bindweefsel. Het scherpt het geheugen en het verstand door een betere samenstelling van het bloed.
* Bruine jaspis hoort bij het basischakra, het aardechakra en het zonnevlechtchakra. Deze jaspis geeft energie bij moeheid en uitputting. Bruine jaspis stimuleert lever, nieren enblaas.
* Groene jaspis (zoals heliotroop) hoort vooral bij het hartchakra. Het verlaagt koorts, helpt bij griep, verkoudheden, infecties en ontstekingen van de luchtwegen. Het ondersteunt bij de behandeling van nierkwalen en de blaas. Groene jaspis helpt bij overspannenheid en oververmoeidheid. Groene jaspis is heel geschikt voor mensen die de neiging hebben teveel hooi op hun vork te nemen. Op het hart gelegd geeft een gelijkmatiger humeur, waardoor het geschikt is voor lieden met een kort lontje. Het vergroot deconcentratie en de controle over denken en doen. Het vermindert obsessief gedrag en heeft een gunstig effect op verslavingen.

* Blauwe jaspis hoort vooral bij het keelchakra. Verkoelend bij keelklachten.
* Paarse jaspis regenereert tot op DNA-niveau
* Bonte jaspis werkt in op alle chakra’s, is goed voor regenereren van weefsels, is verjongend en vernieuwend. Een goede steen tegen alle mogelijke darmklachten.
* Witte jaspis kan ondanks zijn kleur heel goed op het basischakra. Het helpt problemen met botten, gewrichten, pezen en spieren te verhelpen.

Spiritueel
* Jaspis vergemakkelijkt uittredingen, reizen naar andere dimensies. De steen zorgt ervoor dat je veilig kunt reizen en terugkeren in je lichaam.
* Jaspis maakt eerlijk en oprecht, ook naar jezelf.
* Jaspis helpt grenzen te stellen en voor jezelf op te komen.
* Jaspis beschermt en reinigt je aura, is aardend, absorbeert negatieve energie uit de aura. Brengt yin en yang met elkaar in balans. Jaspis harmoniseert vooral de fysieke, emotionele en mentale laag van de aura.
* De violette jaspis vergroot het kruinchakra en vergroot je verbondenheid met omgeving en kosmos.
* Veelkleurige jaspis versterkt de intuïtie en visionaire gaven. Het vergroot de spirituele groei.
* Blauwe jaspis is een zeer spirituele steen, zeer geschikt om mee te mediteren. Het opent en vergroot het keelchakra. Het vergroot latent aanwezige gaven en talenten.
* Paarse jaspis hoort vooral bij het kruinchakra. Het doet de spiritualiteit groeien. Dit is een zeer ontspannende en kalmerende steen. Het dragen van paarse of lila jaspis geeft een gevoel van welzijn.
* Bonte jaspis stimuleert de fantasie en geeft levendige ideeën - en stimuleert je die ideeën echt uit te voeren.
* Zwarte jaspis hoort vooral bij het aardechakra en het basischakra. Dit type jaspis helpt je een hoger bewustzijn te bereiken. Het geeft mooie, heldere dromen en maakthelderziend.

Symbolen
De jaspis hoort bij alle sterrenbeelden.


Magnesiet

Algemene informatie
Magnesiet is kleurloos, wit en geel tot bruin. De steen is doorschijnend tot doorzichtig met een glasachtige glans. De steen kan, gepolijst, makkelijk verward worden met. howliet Magnesiet wordt soms turquoise geverfd als goedkope imitatie van turkoois Het verschil tussen magnesiet en howliet is met het blote oog bijna niet te zien. De mineralen kunnen alleen betrouwbaar onderscheiden worden met behulp van een zuurtest waarbij mineraalpoeder voorzichtig in een verwarmde oplossing van 10% zoutzuur wordt gestrooid. Magnesietpoeder ontwikkelt hierbij gasbelletjes en howliet veranderd in een gel-achtige massa. Uiterlijk is het enige verschil dat de aders inhowliet eerder grijs zijn en in magnesiet meer bruin of zwart. Het verven van magnesiet maakt zijn energie of werking minder krachtig.

Werking
Magnesiet is een ontspannende en kalmerende steen. Het helpt je eerlijk tegen jezelf zijn, jezelf accepteren en van jezelf houden. Het zorgt voor een positieve en optimistische houding en gaat door haar kalmerende werking nervositeit, angst en geprikkeldheid tegen. De steen bevordert geduld, het vermogen om naar anderen te luisteren en jezelf soms even op de achtergrond houden om anderen aandacht te geven. De steen bevordert innerlijke rust en helpt om liefde te ontvangen. Magnesiet is de belangrijkste steen om de opname van magnesium te bevorderen en heeft hierdoor een positieve werking op het gebit en de botten. Daarnaast werkt het ontgiftend, krampopheffend (bij allerlei soorten kramp zoals maagkrampen, spierkrampen, menstruatieklachten en vaatkrampen) en spierontspannend. Het helpt bij migraine, hoofdpijn en vermindert de pijn van gal- en nierstenen. Het stimuleert de vetstofwisseling, breekt het cholesterol af, vermindert de bloedstolling en helpt hiermee weefsel- en aderverkalking en hartklachten te verminderen en te voorkomen.

Toepassingen
* Magnesiet kan op of bij het lichaam gedragen worden, bij voorkeur op de huid.
* De steen kan op een plek op het lichaam gelegd worden waar de werking nodig is.
* Het kan verwerkt worden tot een elixer.

Chakra
Hart chakra (4e), voorhoofd chakra (6e) & kruin chakra (7e).

Sterrenbeeld
Ram


Onyx

Onyx is van oudsher uiterst populair als heelsteen of als edelsteen in sieraden en amuletten. Nog steeds dragen mannen vaak onyx in ringen en manchetknopen. De steen is ook geliefd voor rozenkransen en rouw sieraden.

Effecten op de gezondheid
* Onyx hoort bij het aardechakra en het basischakra, maar kan ook heel goed op het zonnevlechtchakra en het kruinchakra. Tijdens een legging met edelstenen brengt onyx alle chakra’s in verbinding met de andere gebruikte stenen. Onyx lost blokkades op verschillende niveaus op en herstelt het evenwicht tussen yin en yang.
* Onyx heeft een uitgesproken helende werking op nagels, huid, slijmvliezen en haar. De steen versterkt de natuurlijke functie van de huid, en beschermt de huid tegenzonnebrand, puistjes en ontstekingen. Kleine wondjes zullen sneller helen met onyx.
* Onyx harmoniseert en versterkt het lymfesysteem, waardoor je meer weerstand krijgt en je minder bevattelijk bent voor infecties en infectieziektes
* Onyx versterkt de wanden van nieren en blaas en daardoor de werking van nieren en blaas.
* Onyx versterkt de maagwand en daardoor de werking van de maag. Helpt tegen opgeblazen gevoel en oprispingen.
* Dep met onyxwater ter voorkoming en heling van voetschimmel en kalknagels.

Spiritueel
* Onyx is een goede steen voor spirituele groei. Helpt bij aantrekken en opnemen van die energieën uit de kosmos die nodig zijn voor heling en groei.
* Onyx helpt bij verwezenlijking van dromen en doelen. De steen helpt je deze doelgericht na te streven, zonder je te laten afleiden of beïnvloeden door je omgeving. Een goede steen als je gevoelig bent voor de mening van je omgeving.
* Onyx versterkt doorzettingsvermogen en zelfdiscipline, en maakt je geest helder. De steen helpt je analytisch en pragmatisch naar een probleem of blokkade te kijken.
* Onyx is een goede steen voor rouwverwerking. Helpt te kijken naar de goede dingen die geweest zijn, en daaruit kracht en inspiratie te putten.

Symbolen
De onyx hoort bij het sterrenbeeld Steenbok.


Maansteen

Maansteen is de steen van de hoop. De steen staat voor intuïtie, gevoel, liefde en vruchtbaarheid. Het is een echte vrouwensteen, hij versterkt de vrouwelijke eigenschappen (ook bij mannen). Maansteen kun je energetisch reinigen zoals je dat met de meeste edelstenen doet: met behulp van bergkristal en hematiet. Maar eigenlijk vindt de steen het prettiger om een nachtje in de maan te liggen - bij voorkeur de volle maan.

Effecten op de gezondheid
* Maansteen hoort vooral bij het heiligbeenchakra, maar kan op alle chakra’s gelegd worden, vooral op hart, voorhoofd en kruin.
* Maansteen heeft een positieve werking op alle klachten van de organen die bij het heiligbeenchakra horen, zoals blaasontstekingen, aandoeningen van het lymfesysteem, oedeem.
* Maansteen harmoniseert alle circulaties; bloed, lymfe, nieren/blaas.
* Maansteen vergroot het kortetermijngeheugen. Het is daarom een prima steen voor kinderen die studeren voor proefwerken of examens (fluoriet helpt het geleerde weer op te roepen, hematiet ondersteunt het analytisch vermogen).
* Maansteen stimuleert de activiteit van de epifyse (pijnappelklier) en harmoniseert deze met het dag-en-nachtritme en de wisseling van seizoenen. Dit werkt positief op de groei van kinderen. Maansteen helpt bij herstellen van een verstoord slaap- en waakritme, bijvoorbeeld na lange reizen of nachtdiensten.
* Maansteen werkt duidelijk in op de hypofyse en de voortplantingsorganen in de buik. De steen heeft een uitgesproken werking op de maandstonde van de vrouw.Menstruatieklachten zoals onregelmatige bloedingen, pijn, krampen, PMS worden geharmoniseerd. De vruchtbaarheid wordt gestimuleerd.
* Maansteen biedt een goede ondersteuning bij zwangerschappen, en tijdens en na de overgang. Maansteen harmoniseert de hormooncyclus.
* Maansteen helpt ook heel goed bij astmatische klachten. Draag de steen dan om de hals.
* Maansteen geeft een jeugdige uitstraling (dankzij meer levensvreugde en tevredenheid).
* Maansteen ondersteunt een goede spijsvertering.
* Maansteen vermindert allergische reacties op insectenbeten.

Spiritueel
* Maansteen vergroot het hartchakra en vergroot zo de empathie met de medemens en de spirituele groei vanuit compassie. Maansteen vergroot ook het voorhoofdchakra, waardoor intuïtie en mensenkennis groeien. Ten slotte vergroot maansteen het kruinchakra, wat leidt tot spirituele groei vanuit verbondenheid.
* Maansteen vergroot de vrouwelijke kant, ook bij mannen.
* Maansteen maakt mediamiek. Maansteen is verbonden met de maan, de maancycli, de zee met haar getijden eb en vloed. Een meditatie met maansteen tijdens volle maan vergroot de intuïtie en helderziendheid.
* Het dragen van een sieraad met maansteen zuivert de emotionele laag van de aura en helpt emotionele uitbarstingen af te remmen.
* Maansteen maakt tevreden en blij, en kalmeert en troost verharde en verbitterde mensen.

Symbolen
De maansteen hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Steenbok en Vissen.


Mosagaat

Algemene informatie
Mosagaat is een agaatsoort met een groen/bruin/witte tekening. De steen is licht doorschijnend en heeft een matte tot zijdeglans.

Werking
Mosagaat helpt je op een punt waarop je een nieuwe richting in wilt slaan of een nieuwe start wilt maken. De steen helpt als je het gevoel hebt vast te zitten, overbelast wordt en diepliggende angsten, blokkades en belemmeringen los wilt laten. Het maakt optimistisch, geeft hoop, vertrouwen, inspiratie, zelfrespect en zelfvertrouwen en trekt overvloed aan. Het bevordert communicatieve vaardigheden, zelfexpressie en het denkvermogen. Mosagaat vermindert pijn bij een bevalling en laat deze vlot verlopen. Het versterkt de liefde voor de natuur en is een goede steen voor mensen die in de natuur en/of met planten werken. Fysiek gaat de steen ontstekingen tegen, vermindert zwellingen en werkt koortsverlagend. Mosagaat heeft een positieve werking op het immuunsysteem en de weerstand, griep en verkoudheid, het lymfestelsel en infecties.

Toepassingen
* Mosagaat kan op of bij het lichaam gedragen worden, bij voorkeur op de huid.
* De steen kan op een plek op het lichaam gelegd worden waar de werking nodig is.
* Het kan verwerkt worden tot een elixer, wat met name effectief is tegen schimmel- en huidinfecties.

Chakra
Hartchakra (4e) en keel chakra (5e)

Sterrenbeeld
Stier & Maagd


Jade, jadeiet en nefriet

Algemene informatie
Jade kan smaragdgroen tot lichtgroen, geelachtig, bruinachtig en paars van kleur zijn. De steen is doorschijnend tot opaak met een glasachtige tot zijdeglans. Jadeiet is naastnefriet, één van de twee steensoorten die jade genoemd wordt. Tegenwoordig wordt voornamelijk naar nefriet verwezen als een steen vooral nefriet bevat en wordt een steenjade genoemd als de steen vooral jadeïet bevat. Er zijn ook verschillende andere gesteente die als imitatie jade worden verkocht. Meestal wordt hier serpetijn voor gebruikt. Dit wordt soms verkocht onder de naam New Jade, maar dit is geen echte jade. Van New Jade wordt gezegd, dat het de werking van groene jade benadert.

Werking
Jade is een reinigende en beschermende steen (met name tegen lichamelijk letsel) en zorgt voor harmonie en evenwicht. De steen bevordert zelfverwezenlijking en zelfredzaamheid en helpt om negatieve emoties en irritatie los te laten. Het werkt in op het hart chakra en bevordert hiermee liefde, verzorging en tolerantie. Jade stimuleert het bedenken van allerlei ideeën en ook de daadkracht om ze in praktijk te brengen. Fysiek werkt jade sterk reinigend, brengt allerlei lichamelijke systemen in balans en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Het heeft een positieve werking op nieren en bijnieren, blaas, het zenuwstelsel, vruchtbaarheid en op het bevallen.

Toepassingen
* Jade kan op of bij het lichaam gedragen worden.
* De steen kan in een ruimte geplaatst worden.

Sterrenbeeld
Weegschaal

Chakra
Hartchakra (4e)


Obsidiaan

Algemene informatie
Obsidiaan is ontstaan uit snel afgekoeld lava en wordt dus gevonden in vulkanische gebieden. Het is een opaak zwarte, glasachtige steen soms met witte, grijze of rode vlekjes. Een aantal soorten obsidiaan zijn bijvoorbeeld: apachetranen (doorzichtige, zwartbruine kiezelsteentjes van obsidiaan), mahonieobsidiaan (met roodbruine strepen), sneeuwvlok obsidiaan (met witte of grijze vlekjes) en regenboogobsidiaan. De steen die als blauw obsidiaan verkocht wordt is geen natuurlijke obsidiaansoort (vulkanisch glas) maar blauw gekleurd synthetisch glas.
Werking
Obsidiaan is een sterk inzichtgevende en reinigende steen en stimuleert persoonlijke ontwikkeling door (zelf)inzicht en het opruimen van bagage uit het verleden. Het brengt de waarheid, de kern of oorzaak van dingen (of ziekte) en verdrongen en weggestopte ervaringen en emoties naar boven. De steen kan als een spiegel werken en helpt ontdekken wie men werkelijk is maar kan ook de minder leuke kanten van de persoonlijkheid aan het licht brengen. De steen vermindert angst, blokkades, trauma’s en beperkende gedrags- en denkpatronen. De steen kan zeer krachtig werken en door de heftige emoties die naar boven kunnen komen en het feit dat sommige (zelf)inzichten ook erg confronterend kunnen zijn, kunnen gevoelige mensen deze steen beter onder begeleiding van een therapeut gebruiken of voor een andere steen kiezen (of voor een zachter werkende variant zoals apachetranen of sneeuwvlok obsidiaan). Obsidiaan beschermt tegen psychische aanvallen, vermindert negatieve geestelijke of spirituele invloeden en neemt negatieve energie uit de omgeving (straling, wateraders, etc.) op. Het bevordert helderheid van geest en verscherpt de zintuigen. Fysiek werkt de steen pijnstillend, krampopheffend, stimuleert de spijsvertering, ontgift en verbetert de doorbloeding. De steen kan hierdoor ook verwarmend werken bij chronisch koude handen en voeten.
Naast deze algemene eigenschappen hebben blauw obsidiaan, mahonie obsidiaan, sneeuwvlok obsidiaan, regenboog obsidiaan en apachetranen de volgende aanvullende eigenschappen:

Apachetranen is een mildere vorm van zwart obsidiaan. De steen beschermt het aura en neemt negatieve energie in zich op (regelmatig reinigen dus!). Het helpt bij angst, blokkades, oude pijnen en traumatische ervaringen. De steen verbetert de opname van vitamine C en werkt goed bij spierkrampen.

Blauw obsidiaan bevordert astraal reizen, divinatie en telepathie. Deze steen activeert het keelchakra (5e) en heeft daardoor een positieve invloed op communicatie en spraakproblemen. Daarnaast kan de steen een gunstige werking hebben op Alzheimer patiënten en schizofrenen.

Mahonie obsidiaan zorgt voor een goede aarding, beschermt en geeft kracht in tijden van nood. Het verlicht pijn en verbetert de bloedcirculatie. De energie van mahonie obsidiaan is zachter dan die van zwart obsidiaan.

Regenboog obsidiaan is een sterk beschermende steen. Het helpt blokkades inzien, bevordert diepe meditatie en verwijdert stress uit het lichaam. De energie van regenboog obsidiaan is zachter dan die van zwart obsidiaan.

Sneeuwvlok obsidiaan is een zacht werkende obsidiaan soort en bevordert innerlijke rust en vrede en zorgt voor balans in lichaam, geest en ziel. Het helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen en geeft inzicht. De steen is goed voor de aders, het skelet en de ogen.

NB: omdat obsidiaan zo effectief negatieve energieën opneemt, is het belangrijk de steen na gebruik onder stromend water te reinigen.

Verzorging
Obsidiaan kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.

Toepassingen
* Voor de fysieke werking van obsidiaan kan de steen op of bij het lichaam gedragen worden (mahonie obsidiaan en sneeuwvlok obsidiaan zijn hier heel geschikt voor.
* Er kan mee gemediteerd worden (zwarte en regenboog obsidiaan zijn hier heel geschikt voor).
* Het kan verwerkt worden tot een elixer, wat met name effectief is voor de huid en ogen.

Sterrenbeeld
Schorpioen & Steenbok

Chakra
Basis chakra (1e)


Roze kwarts‏

Het is de steen van het kind en van de kunstenaar. De rozekwarts beschermt al wat kwetsbaar en klein is, maakt weerbaar en onweerstaanbaar. Rozekwarts is de steen van de onvoorwaardelijke liefde. Het leert ons onszelf te accepteren zoals we zijn, zodat we anderen ook kunnen liefhebben om wie en wat ze zijn. Zoek je naar vriendschap, dan is rozekwarts je steen. Draag deze bij je in een leuk sieraad of in je broekzak. Met rozekwarts treed je de wereld vrolijker en vrijer tegemoet. Dat zal je helpen contact met andere mensen te maken.

De rozekwarts heeft, als je deze in een ruimte als je huiskamer legt, een rustgevend en harmoniserend effect op de sfeer. Rozekwarts is nog steeds een van de meest geliefkoosde edelstenen voor het maken van sieraden. Populair is vooral de cabochon geslepen rozekwarts met een ster met zes stralen (asterisme). Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door ingesloten rutiel- of hematietnaaldjes.

Effecten op de gezondheid
* Rozekwarts heelt het hartchakra, maar ook allerlei kwalen die met het hart te maken hebben. Van een gebroken hart tot klachten van de bloedsomloop.
* Rozekwarts heeft door zijn hoge gehalte siliciumdioxide een verjongend effect op de huid. Door regelmatig met rozekwarts over de huid te gaan, wordt deze strak. Heb je een problematische huid, dan moet je na een rozekwartsmassage je steen wel reinigen! Doe dit door je steen goed af te spoelen onder lauw stromend water. Gebruik steeds dezelfde steen voor deze steenmassage. Kleine onregelmatigheden als puistjes, wratjes en mee-eters verdwijnen door regelmatig rozekwartswater te drinken.
* Een ontspannend bad wordt nog meer ontspannend als je een paar rozekwartsen in je badwater legt. Neem wel grote stenen die niet met het badwater weg kunnen spoelen.
* Rozekwarts op je nachtkastje heeft een positief effect op je nachtrust (maar ook op je liefdesleven).
* Door rozekwarts in je broekzak te dragen, versterk je en bescherm je de mannelijke en vrouwelijke organen die nodig zijn bij kinderen verwekken.
* Rozekwarts geneest klachten die veroorzaakt worden door stress, met name huidklachten zoals eczeem.

Spiritueel
* Problemen in de relationele sfeer worden minder door regelmatig sieraden met rozekwarts op je hart te dragen, of door een rozekwarts regelmatig in je hand te nemen en aandachtig te beschouwen.
* Rozekwarts vergroot het invoelingsvermogen, waardoor je begrip krijgt voor andermans gevoelens. Kalmeert en troost bij verdriet en zorgen. Beurt je op bij melancholie en depressie.
* Rozekwarts opent je hartchakra. Dat maakt je ontvankelijk voor schoonheid en kwetsbaarheid. Draag regelmatig rozekwarts sieraden en je ziet duidelijker de schoonheid van de natuur, van jonge mensen en dieren, van bloemen en planten.
* Rozekwarts helpt je weer als een kind te zijn, onbevangen en onbevreesd. Het maakt speels en vrolijk.
* Rozekwarts leert je jezelf accepteren zoals je bent. De steen geeft je de kracht en energie om je mindere kanten ten goede te veranderen.
* Rozekwarts is de steen van de onvoorwaardelijke liefde.
* Rozekwarts is kalmerend. De steen troost de verdrietigen, verzacht iemand met een verhard gemoed, tempert driftige natuurtjes.
* Rozekwarts helpt goed tegen allerlei angsten en fobieën, zoals angst in het donker of angst om opgesloten te worden.

Symbolen
De rozekwarts hoort bij het sterrenbeeld Stier.


Schorl zwarte tourmalijn‏

De edelsteen is kalmerend en rustgevend. Hij helpt om lichaam, geest en ziel te verbinden tot één geheel. Vanuit dit geheel ontwikkelen zich wijsheid en creativiteit. De steen stimuleert het geheugen en de concentratie, en neemt allerlei blokkades weg.
Effecten op de gezondheid
* Toermalijn helpt sterke botten, tanden, nagels en haren te krijgen.
* Toermalijn werkt in op de thalamus en de hypothalamus. Hij herstelt het evenwichtsgevoel en harmoniseert emoties. Toermalijn heelt bij alle vormen van infecties envergiftiging. Hij vermindert zenuwpijn.
* De mangaanhoudende varianten (rubelliet, watermeloentoermalijn) zijn kalmerend, rustgevend, ontkrampend en ontspannend. Ze zijn revitaliserend en genezen huidklachten.
* De lithiumhoudende varianten (rubelliet, indigoliet, verdeliet, schörl) stimuleren herinnering, concentratie en inspiratie. Ze verhogen de creativiteit. Ze versterken en helen dehormoonhuishouding en het immuunsysteem.
* De koperhoudende varianten (verdeliet, watermeloentoermalijn) stimuleren inzicht, overzicht en van daaruit wijsheid. Ze versterken de lever en de alvleesklier, de spijsverteringen de zenuwen en de hersenen.

De verschillende kleuren toermalijn hebben naast de algemene werking ook nog een specifieke werking vanwege de kleur. De kleur bepaalt welk chakra bij de steen hoort.
* Kleurloos (achroïet): hoort bij hartchakra en kruinchakra. Versterkt het immuunsysteem, de lymfe en de waterhuishouding. Heeft een sterke werking op de epifyse, voor een harmonieuze groei en een gezond beendergestel. Helpt bij rugklachten en snel herstel bij botbreuken.
* Donker: geschikt bij opvliegendheid, overmatige transpiratie, gebrek aan concentratievermogen. Verlicht neurosen, versterkt reukvermogen.
* Licht: bij verdriet, huidaandoeningen, evenwichtstoornissen. Hartversterkend.
* Blauw (indigoliet): hoort bij voorhoofdchakra en kruinchakra. Helpt bij keelklachten en stembandproblemen. Versterkt vriendschap en loyaliteit. Maakt tolerant en gemoedelijk. Helpt andermans fouten te accepteren. Werkt op de waterhuishouding, versterkt nieren en blaas.
* Groen (verdeliet): hoort bij hartchakra. Normaliseert bloeddruk, heft blokkades in hartchakra op. Helpt bij chronische uitputting en vermoeidheid, hoofdpijn, griep, ontstekingen, zweren, epilepsie, tering. Preventief tegen kanker. Geeft levensvreugde en een goed humeur. Ondersteunt de lever en de gal, helpt het lichaam te ontgiften. Versterkt en harmoniseert de werking van de dunne en dikke darm.
* Groen-roze (watermeloentoermalijn): hoort bij hartchakra en basischakra. Preventief tegen kanker, heft blokkades in hartchakra op. Regeneratie van zenuwen en zenuwprikkeloverdracht, ook bij multiple sclerose.
* Geel: hoort bij zonnevlechtchakra. Stimuleert de spijsvertering, versterkt de werking van de lever.
* Roze (rubelliet): hoort bij hartchakra, heiligbeenchakra en basischakra. Geschikt bij overgevoeligheid, geen realiteitszin, onevenwichtigheid, nervositeit. Heft blokkeringen in hartchakra op. Helpt tegen angsten en zorgen, chronische uitputting en vermoeidheid.
* Rood (rubelliet): hoort bij heiligbeenchakra en basischakra. Helpt bij verminderd libido, twijfel en matheid. Maakt charmant, dynamisch en flexibel, versterkt mannelijke kant. Voor een goede doorbloeding.
* Bruin: hoort bij basischakra. Is aardend, helpt bij lage rugklachten.
* Zwart (schörl): hoort bij basischakra. Geeft energie en voert ongewenste energieën af. Verandert negatief in positief, helpt de positieve kanten van situaties in te zien. Is ontspannend en verlicht pijnen. Beschermt tegen allerlei soorten straling (bijv. ultraviolet, röntgen).

Spiritueel
* Toermalijn maakt van lichaam, geest en ziel één geheel.
* Toermalijn maakt wijs en creatief.
* Het laat negatieve energieën afvloeien naar de aarde. Blokkades worden verwijderd, zowel uit de aura als uit het fysieke lichaam.
* Toermalijn is kalmerend en helpt om een gegeven situatie te accepteren zoals die is.

Symbolen
Alle toermalijn horen bij de sterrenbeelden Vissen en Weegschaal.


Sodaliet

Effecten op de gezondheid
* De sodaliet werkt het sterkst op het keel- en het voorhoofdchakra, door zijn kobaltblauwe tot indigoblauwe kleur.
* Sodaliet heeft een sterk effect op alle kwalen en aandoeningen van het hoofd, de stem en de hormoonhuishouding. Hij werkt zeer goed bij keelpijn, stemverlies (afonie) oflangdurige heesheid (dysfonie).
* Het aluminium in de steen heeft een gunstig effect op de zenuwen. Het ontspant de nek en schouders. Daardoor is de steen perfect bij hoofdpijn en zenuwpijnen. Sodaliet werkt vooral goed op spanningshoofdpijnen.
* Sodaliet vergroot de weerstand en kan voorhoofds- en bijholte-ontstekingen helen en soms zelfs voorkomen.
* De steen heeft als silicaat een opbouwend effect op het beenderstelsel, mede door de calcietinsluitsels. Het helpt beschadigde pezen sneller te herstellen. Het is dan ook een goede steen bij sportblessures en botbreuken.
* Sodaliet helpt te ontspannen en helpt bij problemen met inslapen.
* Sodaliet helpt goed tegen diverse overgangsklachten, zoals opvliegers, hoofdpijnen en stemmingswisselingen.
* Dankzij het bestanddeel natrium is de sodaliet desinfecterend.

Spiritueel
* Sodaliet verenigt mannelijk en vrouwelijk, intuïtie en logica. Het helpt om problemen ontstaan door dualiteit, op te lossen.
* Sodaliet heft blokkades op, zowel op het fysieke als het geestelijk vlak. Hij is vooral werkzaam in de onderste twee lagen van de aura.
* Sodaliet stimuleert de pijnappelklier en het derde oog, hij kan meditatie verdiepen.
* Sodaliet maakt waarheidslievend en idealistisch.

* Deze steen helpt logisch nadenken en iets gestructureerd aan te pakken.
* Sodaliet vergroot de loyaliteit aan personen en goede doelen.

Symbolen
De sodaliet hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Boogschutter.


Stromatoliet

Algemene informatie
Stromatoliet is geen edelsteen maar is versteend microbiologisch materiaal (hoofdzakelijk algen) en valt onder de fossielen.

Werking
De zachte en voedende energie van stromatoliet vergroot de innerlijke kracht, weerbaarheid en het doorzettingsvermogen op een rustige manier en is hierdoor geschikt voor gevoelige mensen waarbij stenen als rode jaspis en robijn te sterk werken. Het bevordert de doorstroming van energie, doorbreekt blokkades en maakt de aura sterker. Omdat stromatoliet miljarden jaren oud kan zijn, heeft het een sterke connectie met kennis uit vorige levens en van oude beschavingen. Fysiek vermindert de steen stress en spanningen en heeft een positieve invloed op de tanden, ogen en keel.

Chakra
Basis chakra (1e), heiligbeen chakra (2e) en zonnevlecht chakra (3e).


Tijgeroog

Veel mensen, en vooral kinderen, worden gefascineerd door het oogeffect, de zachte glans en de mooie streeppatronen. Wellicht voelen ze aan dat de tijgeroog meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen geeft. Tijgeroog wordt sinds lang in de edelsteentherapie gebruikt, als verwarmende steen. Het verwarmende effect is te danken aan de grote hoeveelheid ijzer in de steen.

Effecten op de gezondheid
* De tijgeroog hoort bij de onderste drie chakra’s, maar vooral bij de zonnevlecht. De steen werkt daardoor sterk in op de stofwisseling.
* Oplegging met tijgeroog op de zonnevlecht kalmeert buikpijn, darmkrampen en darmzenuwen. Maag en lever worden versterkt, de stoelgang wordt verbeterd. Tijgeroog verlicht en heelt hepatitis en levercirrose.
* Tijgeroog stimuleert het hart en de bloedsomloop, en verbetert de bloedsamenstelling. De verhouding tussen de verschillende soorten bloedlichaampjes en bloedplaatjes in het bloed wordt verbeterd. Het bloed bevat zodoende meer ijzer en meer zuurstof. Hierdoor zullen de organen beter van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien en worden afvalstoffen beter uit het lichaam verwijderd.
* De verwarmende tijgeroog (dankzij het ijzer) helpt spieren te ontspannen, is goed tegen spierkrampen en is pijnstillend. De steen maakt botten sterker en gewrichten soepeler. Vooral rug, heupen, knieën en enkels hebben baat bij het regelmatig dragen van tijgeroog.
* Tijgeroog verlicht en heelt allerlei klachten van de luchtwegen: verkoudheid, keelpijn, ademnood (door astma), bronchitis en longklachten. De steen werkt vaak erg goed als de astma mentale oorzaken heeft. Vooral kinderen met astmatische klachten hebben veel baat bij het dragen van een tijgeroog. Tijgeroog heelt ook allergische keelklachten.
* Tijgeroog heelt ogen en oren. Slecht zicht en slecht gehoor kunnen verbeteren. De steen heeft een positieve invloed op de hersenen en de zenuwen. De grove motoriek (van armen en benen) en de fijne motoriek (oog-handcoördinatie) worden verbeterd. Tijgeroog lost sommige soorten spanningshoofdpijn en migraine op.

Spiritueel
* De tijgeroog versterkt het ego, maakt zelfbewuster en minder verlegen. Helpt bij het nemen van beslissingen en geeft daadkracht. Een goede steen voor onzekere kinderen die meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken.
* Tijgeroog helpt om mensen te doorzien, inclusief jezelf. Geeft geestelijke bescherming en versterkt je rationeel denken. Tijgeroog maakt leergierig en nieuwsgierig..
* Tijgeroog vergroot de opmerkzaamheid en de concentratie, versterkt het innerlijk oog en vergroot zo ook je intuïtie en spirituele vermogens.
* Met deze steen in je zak kun je wat op je pad komt beter doorgronden. De tijgeroog helpt je de juiste situaties en mensen te herkennen, en op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen.
* Tijgeroog is een goede steen tegen angsten en fobieën, zoals claustrofobie, smetvrees, agorafobie, angst voor het donker. De steen helpt je om de diepere oorzaak te doorgronden en geestelijke blokkades op te heffen.
* Tijgeroog is een goede steen bij studie: de steen vergroot je analytisch vermogen en helpt je teksten en diagrammen te doorgronden.

Symbolen
De tijgeroog hoort bij de sterrenbeelden Schorpioen, Maagd, Tweelingen en Leeuw.


Labradoriet

Bij verwering levert labradoriet vruchtbare klei op. Deze vruchtbaarheid komt terug in de helende effecten van de steen. Zowel letterlijk - labradoriet helpt tegen onvruchtbaarheid - als figuurlijk - labradoriet maakt creatief en stimuleert de fantasie.
Nauw verwant met de labradoriet is de zonnesteen, die in bruin moedergesteente rode en gele tinten vertoont. Nauw verwant is ook de maansteen, die in wit moedergesteente blauwige tinten vertoont.Door veelkleurig labradoriet bij je te dragen, worden de ontbrekende kleuren in je aura aangevuld. Labradoriet sluit de aura en de zonnevlecht af voor negatieve stemmingen en gedachten van anderen.
Mensen die hypersensitief zijn, hebben baat bij het dragen van een labradoriet in de zak of als sieraad wanneer ze ergens naartoe gaan waar veel mensen zijn.

Effecten op de gezondheid
* De labradoriet is vooral geel en blauw. Vanwege deze kleuren werkt hij het beste op het zonnevlechtchakra (spijsvertering), het keelchakra en het voorhoofdchakra (maakt creatief, communicatief vaardig, flexibel en invoelend).
* Labradoriet maakt rustig en geconcentreerd, helpt in stressvolle omgevingen het hoofd koel en helder te houden.
* Omdat labradoriet op de hypofyse inwerkt, heeft hij een gunstig effect op klachten die te maken hebben met de hormoonhuishouding, zoals menstruatieklachten, overgangsklachten, prostaatklachten, onvruchtbaarheid.
* De steen werkt ook in op de epifyse en harmoniseert het slaap-waakritme, waardoor hij soelaas kan bieden bij slapeloosheid.
* De labradoriet werkt ook op allerlei klachten met botten en gewrichten. Leg de steen regelmatig op de aangedane plek, of draag hem in je zak of als sieraad.
* Geel-oranje labradoriet ondersteunt de spijsvertering.
* Groene labradoriet: werkt op het hartchakra, geeft balans en evenwicht. Het harmoniseert de kalium-natrium huishouding.
* Blauwe labradoriet werkt op het keelchakra en het voorhoofdchakra. Te gebruiken bij stemklachten en keelklachten, klachten aan de luchtwegen en de longen.

Spiritueel
* Labradoriet maakt rustig en geconcentreerd, helpt je in stressvolle omgevingen het hoofd koel en helder te houden.
* Rode labradoriet werkt op het basischakra, zet je met beide voeten op de grond, maakt actief en doelbewust.
* Oranje labradoriet werkt op het heiligbeenchakra, helpt emoties te verwerken, geeft gevoelens de ruimte, maakt vrolijk, helpt bij het verwerken van verdriet.
* Gele labradoriet werkt op het zonnevlechtchakra, geeft licht en warmte, leert je voor jezelf opkomen, beschermt je tegen negatieve invloeden van buitenaf.
* Groene labradoriet geeft gevoel voor rechtvaardigheid.
* Blauwe labradoriet maakt communicatief vaardig, creatief en flexibel, en geeft inzicht en overzicht.
* Violette labradoriet werkt op het kruinchakra. Het is een goede meditatiesteen en stimuleert de groei van intuïtie en spiritualiteit.

Symbolen
De labradoriet hoort bij het sterrenbeeld Waterman.


Fluoriet

Fluoriet is een echte studie- en denksteen. Het helpt grote lijnen te zien in de studiestof, en verbanden te leggen met reeds aanwezige kennis. Daardoor is de informatie gemakkelijker te ordenen en kan de stof beter opgenomen worden.
Dit mineraal brengt je op een zachte, maar toch snelle manier bij je kern. Het haalt het beste in je naar boven, zowel fysiek als geestelijk. Omdat fluoriet in zoveel kleuren voorkomt, werd en wordt het vaak gebruikt om andere edelstenen te imiteren.

Effecten op de gezondheid

* Fluoriet is een goede steen voor kinderen in de groei. Het bevat calcium en stimuleert zo de calciumopname. Fluoriet versterkttanden, botten en gewrichten en maakt lichamelijk soepel en lenig.
* Fluoriet werkt uitgesproken gunstig op het zenuwstelsel, de hersenen en alle ziektes die daarmee samenhangen, zoals de ziekte van Parkinson, concentratiestoornissen, problemen met de motoriek. Het harmoniseert de linker en rechter hersenhelft.
* Het mineraal stimuleert de vorming van haar, huid en slijmvliezen, vooral in neus, mond, luchtwegen en longen. Het geeft dan ook verlichting bij astma, longemfyseem en chronische bronchitis.
* Fluoriet versterkt het hart en helpt bij aderverkalking, Verder wordt de schildklier positief beïnvloed en versnelt fluoriet degenezing van wonden.

Naast deze algemene werking hebben de verschillende kleuren fluoriet ook eigen specifieke werkingen:
* Witte fluoriet geeft energie en heelt het immuunsysteem.
* Paarse fluoriet vermindert geestesziektes, versterkt de concentratie, beschermt tegen hoofdpijn.
* Blauwe fluoriet heelt aandoeningen aan neus, keel en oren, en is kalmerend. Tegen aandoeningen van de luchtwegen zoals verkoudheid, keelpijn en griep.
* Groene fluoriet op het hartchakra heelt aandoeningen van huid, longen, bronchiën en zenuwen. Goede steen bij allergieën enmaag/leverklachten.
* Roze fluoriet op thymus of hartchakra sterkt het hart.
* Gele fluoriet op het zonnevlechtchakra heeft een sterk effect op lever, blaas en nieren, maakt daadkrachtig en creatief, is ontgiftend. Het maakt vitaal, vrolijk en gezond.
* Oranje fluoriet op het heiligbeenchakra helpt bij blaasontsteking, helpt alles in het lichaam vloeibaarder te maken en meer te laten vloeien. Helpt ook bij aderverkalking en verzuring (reuma, jicht).
* Regenboogfluoriet (vertoont alle kleuren samen) kan op alle chakra’s. Maakt lenig en behendig, zowel lichamelijk als geestelijk. Goede steen tijdens zwangerschap en baren. Goede hulp bij afvallen.

Spiritueel
* Fluoriet absorbeert negatieve emoties en emotionele verstoringen, en brengt emoties in balans. Dat maakt dit mineraal een geschikte steen voor kinderen met ADHD en andere(geestelijke) groeistoornissen.
* Fluoriet beschermt tegen en helpt bij angstgevoelens. Het werpt een energetisch schild op, waarachter je beschermd bent tegen energetisch vampirisme en andere negatieve energieën.
* Fluoriet helpt om orde en structuur in chaos te scheppen. Fluoriet is een goede steen voor denkprocessen, bevordert de concentratie, helpt nieuwe toepassingen van reeds aanwezige kennis te vinden.
* Fluoriet geeft inzicht in patronen, en de moed en de kracht om die patronen te doorbreken als dat nodig is. Fluoriet helpt je het heft in eigen hand te nemen en je eigen weg te gaan, onafhankelijk en zelfstandig. Het ondersteunt de vrije wil en laat zien dat er altijd een keuze is.
* Witte fluoriet op het kruinchakra reinigt de aura.
* Paarse fluoriet op het voorhoofdchakra stimuleert de spirituele groei en de intuïtie, beschermt tegen energetisch vampirisme. Een goede beschermsteen voor overgevoelige mensen.
* Blauwe fluoriet op het keelchakra stimuleert creativiteit en communicatie.
* Groene fluoriet is kalmerend en ontspannend.
* Roze fluoriet op thymus of hartchakra verzacht een verhard gemoed, maakt je liever voor jezelf en je omgeving.
* Gele fluoriet en oranje fluoriet maken tevreden en blij.
* Rode, bruine en zwarte fluoriet op het basischakra beschermt tegen negatieve emoties en situaties.
* Regenboogfluoriet (vertoont alle kleuren samen) is een geweldige beschermsteen en heeft alle werkingen hierboven bij de verschillende kleuren genoemd.

Symbolen
Fluoriet is de steen van de Sterrenbeelden Vissen, Waterman, Kreeft, Schorpioen, Steenbok. Fluoriet past op alle chakra’s, maar vooral op het hart-, het voorhoofd- en het kruinchakra. Vanwege zijn kristalvorm (dubbele piramide) staat de fluoriet symbool voor de eenheid van het kosmische (top van het kristal) en het aardse (onderkant van het kristal). De steen spiegelt de vereniging van kosmische en aardse krachten in de mens.


Tijgerijzer

Tijgerijzer is een steen die hoofdzakelijke bestaat uit tijgeroog,rode jaspis en zwarte hematiet.

Werking
Tijgerijzer geeft energie en vitaliteit en is een goede steen om te dragen bij lichamelijke en geestelijke uitputting of energiegebrek. De steen kan ook goed gedragen worden als er veranderingen of nieuwe impulsen nodig zijn in je leven. Het helpt dingen die niet langer een positieve invloed op je leven hebben afsluiten en een nieuw begin maken. Bij opstartproblemen en tegenslagen geeft het doorzettingsvermogen, vastberadenheid en kracht. Helpt om praktische en eenvoudige oplossingen te vinden op problemen. De steen bevordert creativiteit en artistieke vaardigheden. Fysiek heeft de steen naast de vitaliserende werking bij uitputting, energie gebrek en moeheid een sterke werking op het bloed. De ijzeropname wordt gestimuleerd, net als de vorming van rode bloedcellen en het zuurstof transport.

Chakra
Basis chakra (1e), heiligbeenchakra (2e) & zonnevlechtchakra (3e).

Sterrenbeeld
Leeuw


Dumortieriet

Algemene informatie
Dumortieriet is azuurblauw, roze of paars. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot parelmoerglans.

Werking
Dumortieriet zorgt voor een positieve instelling, maakt vrolijk, optimistisch en ontspannen. Het helpt je de regie over je eigen leven nemen en bevordert zelfvertrouwen, assertiviteit, geeft moed en bevordert eigenliefde. De steen helpt in moeilijke situaties, bij gevoelens van paniek, angst en stress en om dwangmatige gedragspatronen te doorbreken. Het is daarom een goed hulpmiddel om van een verslaving af te komen. De steen helpt ook bij overgevoeligheid en verlegenheid. Het bevordert organisatievermogen, taalvermogen en concentratie. Spiritueel maakt de steen contact met gidsen en engelen makkelijker.

Toepassingen
Dumortieriet kan gedurende langere tijd op of bij het lichaam gedragen worden. In acute gevallen kan de steen op een plek op het lichaam gelegd worden waar de werking nodig is.

Chakra
Voorhoofd (6e) & kruinchakra (7e).
Sterrenbeeld
Leeuw


Mookaiet

De steen die evenwicht brengt
Mookaiet wekt verlangen naar nieuwe ervaringen en zorgt voor diepe rust als u deze ervaringen verwerkt. De steen zorgt voor een nuttig evenwicht tussen innerlijke en uiterlijke ervaringen. Mookaiet wijst u de weg naar het maken van de juiste keuze.Bronnen: Ulrich Metz, Michael Gienger en Judy Hall